A technológia szerepe ebben a járáványban

FightPandemics
3 min readFeb 21, 2021

--

Írta: Nivedita Singh
Fordította: Kovács Tímea

Photo by Mohammad Shahhosseini on Unsplash

Majdnem tizennégy hónap telt el mióta megjelent az első koronavírusos eset Kína egy városában, amely legtöbbünk bakancslistáján nem szerepelt volna.A világ nagyon gyorsan megtanulta hol is van Wuhan, melyek azok az iparágak amellyeket támogat a város termelése, és hogy Hubei tartományhoz tartozik. Szinte azonnal, Wuhannak lett helye a térképen, csak nem a jó indokokkal.

Azt mondom “nagyon gyors”, hiszen ami ennek az információnak a hirtelen lefolyású elterjedését eredményezte, az a sajat telefonunk, laptopunk és az internet, amely lehetővé teszi a zökkenőmentek kommunikációt (de a félretájékoztatást is) egy globális szinten.

A közösségi media kínai korlatozásainak ellenére, a Koronavírusról szóló hírek megtalálták az utat a Twitterre, ahogyan az családi beszélgetésekbe is a világ körül.

Felrobbantották a kérdések, lehetséges magyarázatok, vádak, félelem és a legnyersebb pánik.

A mondás úgy tartja, hogy néha azok a dolgok amiket nem tudunk megváltoztatni, minket változtatnak meg. Ez a járvány kihívások elé állított bennünket több szinten is, és a világ soha nem volt még ennyire távolságtartó és ugyanakkor ennyire könnyen összekapcsolható egyszerre.

Mielőtt ez a járvány megérkezett, emlékszem úgy gondoltam, hogy elértük azt a pontott amikor túlzottan függünk a technológiától. Inkább visszaélés volt ez, mint használat. A közösségi mediához és telefonokhoz való hozzáférés közös tapasztalattá tette ezt a járványt.

A világ épp annak a különböző szakaszain megy át, amit én úgy hívok “Covid Gyász”. Egyes területek és országok megkésve, lassabban, jobban, keményebben, gyorsabban ragálnak rá mint mások. Folyamatosan összehasinlítunk, versenyzünk, megosztunk és legfőképpen tanulunk egymástól.

Hogyan segített a technológia

Bár az elmúlt pár hónap sötét volt és tragikus, mi mint társadalom hangoztattuk a véleményünket.

Világszerte a kormányok döntéseit megtámadták, magyarázatokat kértek, a kisvállalkozásokat támogatták, a közösségeket felemelték és a történeteket meghallgatták. Az internet lehetővé tette számunkra, hogy kapcsolatba lépjünk egymással, segítséget kérjünk, adományokat gyűjtsünk, kórházakat támogassunk, védőfelszereléseket osszunk szét, élelmiszereket adományozzunk, és megosszuk azt amink van.

Ahogy egyre jobban áttérünk a kézzelfogható tapasztalatokról a virtuálisakra, van valami, amiért hálásak lehetünk. Nehéz figyelmen kívül hagyni és alábecsülni azt a lehetőséget és boldogságot, amelyet a technológia hozott a magányos otthonokba, a kiszolgáltatott személyeknek, a rákos betegeknek, az ápoló otthonoknak és az elszakadt családok számára világszerte.

A különböző körülmények között és kihívásokkal küzdő országok állampolgárai láthatták egymás otthonait, infrastruktúráját, egészségügyi rendszereit és kórházait. Vannak, akik áldásaikat számolva távoztak, míg mások megkérdőjelezték politikai rendszereik alapjait, valamint az emberek életének, egészségének és foglalkozásainak tulajdonított értéket.

Használjuk az eszközeinket a legjobb eredmény érdekében

Függetlenül attól, hogy mi juttatott ide bennünket, egy ideig ebben a helyzetben leszünk. Talán nem is utoljára.

Az egyik dolog, amit a FightPandemics tesz az, hogy a technológia és az emberek erején keresztül összehozzon minket a pozitív változás érdekében. Olyan felületet kínál, amely gyorsan és hatékonyan képes összekapcsolni a segítségre szoruló embereket azokkal, akik azt a segítséget fel tudják ajánlani.

Ma nagy és valóságos mennyiségű információval rendelkezünk.

Ez nem országos vagy regionális probléma. Szinte ironikus és üdítő módon a világban most több a közös, mint már jó ideje.

Telefonjainkban és technológiánkban rejlő lehetőségek hatalmasak. Használjuk ki ezt az időt és eszközeinket okosan, és engedjük, hogy ez a járvány jobbá tegyen bennünket, ha kell.

Ha segítségre van szüksége, vagy ismer valakit akinek hsznos segítség lenne, keresse fel platformunkat, amely több mint 20 nyelven érhető el: https://fightpandemics.com/.

--

--

FightPandemics

Connecting individuals, communities and organizations who need help with those who can provide it. 👩🏼‍🦰👳🏽‍♂️🧑🏿👨🏼‍🦳🧕🏽 #ForCommunitiesByCommunities