Ο Ρόλος της Τεχνολογίας σε αυτή την Πανδημία

FightPandemics
3 min readFeb 21, 2021

--

Γραμμένο από: Nivedita Singh
Μεταφράστηκε από: Sofia Stefou

Photo by Mohammad Shahhosseini on Unsplash

Έχουν περάσει σχεδόν δεκατέσσερις μήνες από τότε που επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση Coronavirus σε μια πόλη της Κίνας, κάτι δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των επιθυμιών μας. Πολύ γρήγορα, ο κόσμος έμαθε πού βρισκόταν η Γουχάν, τις βιομηχανίες που υποστήριζε, καθώς και την επαρχία Χουμπέι στην οποία αποτελεί μέρος της. Σχεδόν αμέσως, η Γουχάν είχε μια θέση στον χάρτη, αλλά όχι για τους σωστούς λόγους.

Λέω «πολύ γρήγορα» γιατί αυτό που έκανε δυνατή αυτήν την ταχεία ροή πληροφοριών ήταν τα τηλέφωνά μας, οι φορητοί υπολογιστές και το Διαδίκτυο που επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία (αλλά και την παραπληροφόρηση) σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρά τους κανονισμούς των κοινωνικών μέσων στην Κίνα, που απαγορεύουν τη διάδοση πληροφοριών, οι ειδήσεις του COVID-19 βγήκαν στο Twitter, καθώς και στα σαλόνια των οικογενειών σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος είχε τώρα την πρώτη του ‘’επαφή’’ με τον COVID-19 και έκτοτε το Διαδίκτυο εξερράγη. Εξερράγη με ερωτήσεις, πιθανές εξηγήσεις, κατηγορίες, φόβο και τον πανικό στην ωμότερή του μορφή.

Λέγεται ότι κάποιες φορές τα πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τελικά μας αλλάζουν. Αυτή η πανδημία μας έχει δοκιμάσει σε πολλά επίπεδα και ο κόσμος δεν ήταν ποτέ πιο απομακρυσμένος και ταυτόχρονα πιο συνδεδεμένος.

Πριν προκύψει αυτή η πανδημία, πίστευα ότι είχαμε φτάσει σε ένα σημείο υπερβολικής εξάρτησης από την τεχνολογία. Θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς περισσότερο κακοποίηση παρά απλή χρήση. Αλλά σήμερα, η γνώμη μου είναι διαφορετική. Η πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα και τηλέφωνα έχει κάνει αυτή την πανδημία μία κοινή εμπειρία.

Ο κόσμος περνάει από διαφορετικά στάδια, από αυτό που αποκαλούμε τώρα “Covid Grief”, με ορισμένα μέρη και χώρες να το αντιμετωπίζουν αργότερα, πιο αργά, καλύτερα, πιο δύσκολα ή πιο γρήγορα από άλλα. Συνεχώς συγκρινόμαστε, ανταγωνιζόμαστε, μοιραζόμαστε και το πιο σημαντικό, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο.

Πώς βοήθησε η τεχνολογία

Ενώ οι τελευταίοι μήνες ήταν σκοτεινοί και τραγικοί, εμείς, ως κοινωνία, είχαμε μια δυνατή φωνή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αμφισβητήθηκαν οι αποφάσεις των κυβερνήσεων, ζητήθηκαν εξηγήσεις, υποστηρίχθηκαν μικρές επιχειρήσεις, βελτιώθηκαν οι κοινότητες και ακούστηκαν ιστορίες. Το Διαδίκτυο μας επέτρεψε να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον, να ζητήσουμε βοήθεια, να ζητήσουμε δωρεές, να υποστηρίξουμε νοσοκομεία, να κινητοποιήσουμε προστατευτικό εξοπλισμό, να δωρίσουμε τρόφιμα και να μοιραστούμε ,σε ένα μικρό ποσοστό, τον πλούτο.

Καθώς βελτιώνουμε τη μετάβαση από απτές εμπειρίες σε εικονικές, υπάρχει κάτι που πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Είναι δύσκολο να παραβλέψουμε και να υποτιμήσουμε την ψυχική ενίσχυση και ευτυχία, που έφερε η τεχνολογία σε μοναχικά σπίτια σε όλο τον κόσμο, σε ευάλωτα άτομα, σε ασθενείς με καρκίνο, στα σπίτια φροντίδας και σε χωριστές οικογένειες.

Πολίτες από χώρες υπό διαφορετικές συνθήκες και προκλήσεις, αποκτούσαν γνώση ο ένας για την ζωή του άλλου, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης, τις υποδομές, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τα νοσοκομεία. Μερικοί έφυγαν όντας ευγνώμονες, ενώ άλλοι έχουν αμφισβητήσει τα ίδια τα θεμέλια των πολιτικών τους συστημάτων και την αξία που αποδίδουν στη ζωή, την υγεία και τα επαγγέλματα των ανθρώπων.

Ας χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για το καλύτερο

Ανεξάρτητα από το τι μας έφερε εδώ, θα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση για λίγο ακόμα. Ίσως, βέβαια, βρεθούμε στην ίδια κατάσταση, ξανά.

Ένα από τα πράγματα που κάνει η πλατφόρμα FightPandemics είναι να μας φέρνει κοντά μέσω της δύναμης της τεχνολογίας και των ανθρώπων, έτσι ώστε να επέλθει ένα θετικό αντίκτυπο. Παρέχει μια πλατφόρμα που έχει τη δυνατότητα να συνδέει άτομα που χρειάζονται βοήθεια με αυτούς που την προσφέρουν, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Έχουμε μεγάλη ροή έγκυρων πληροφοριών σήμερα.

Αυτό δεν είναι εθνικό ή περιφερειακό πρόβλημα. Με έναν σχεδόν ειρωνικό και αναζωογονητικό τρόπο, ο κόσμος έχει περισσότερα κοινά τώρα από ό, τι είχε πιο πριν.

Οι δυνατότητες των τηλεφώνων και της τεχνολογίας μας είναι τεράστιες. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φορά και τα εργαλεία μας με σύνεση, και ας επιτρέψουμε αυτή την πανδημία να μας αλλάξει προς το καλύτερο, αν πρέπει.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια ή γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει, ελέγξτε την πλατφόρμα μας, η οποία είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 20 γλώσσες: [https://fightpandemics.com/](https://fightpandemics.com](https://fightpandemics.com/](https:/fightpandemics.com)

--

--

FightPandemics

Connecting individuals, communities and organizations who need help with those who can provide it. 👩🏼‍🦰👳🏽‍♂️🧑🏿👨🏼‍🦳🧕🏽 #ForCommunitiesByCommunities